El Polell | Retir de Silenci al Montseny
Retir de Silenci, observació i meditació al Montseny
retir, silenci, retiros, silencio, meditacion, montseny, autoconeixement, introspección, espiritual, retiro, naturaleza, mindfulness, autoconocimiento, gestalt,
1602
post-template-default,single,single-post,postid-1602,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Retir de Silenci · 7, 8 i 9 de Febrer

Retir de Silenci · 7, 8 i 9 de Febrer

Comencem l’any amb moltes ganes de tornar a oferir un espai com el Retir de Silenci:
És una proposta oberta i flexible, que convida a apropar-se a la bellesa que ens ofereix la senzillesa de sostenir el no fer, el buit i la llibertat…
RETIR DE SILENCI  · 7, 8 i 9 de Febrer · El Polell · Montseny
La proposta es basa en oferir un espai on el silenci serà l’eix central de treball, a partir del qual contactem amb nosaltres mateixos. A partir d’aquí podem: atendre necessitats, aprofundir en el nostre autoconeixement a través de l’observació, i donar cabuda a moments d’expressió si és necessari.
SILENCI el silenci per mi és el buit plaent, lleuger, beneficiós i necessari que es genera si aturem el soroll tant extern com intern que normalment impera en el nostre dia a dia, un ambient a voltes hostil per escoltar-se a un mateix: què necessito? com estic? que em ve de gust fer? Què no vull fer? Coses tan simples i bàsiques es converteixen en un autèntic repte en una societat i un dia a dia que no afavoreix el parar i escoltar-se.
El silenci com a context i com a proposta de no-acció, de fer res. Com aquell buit fèrtil gestàltic on potser no tot és silenci, però sí que és a través d’ell que m’escolto, m’observo i puc crear. El silenci ens permet no perdre’ns en l’abús de la comunicació i en la interacció amb els altres. Sostenir la pròpia presència, el propi ser i estar. La nostra atenció per tant, s’haurà d’adabtar al nou medi, fent aflorar segurament altres realitats, afrontant-les, transitant-les. Per tant, el silenci també com a camí a recórrer. Com ha aprenentatge, com a pràctica. Practicar el silenci… estem molt a prop de la meditació.
Practicar el silenci, en el context del retir, partirà de la no comunicació verbal i no-verbalment amb la resta de participants. Evitarem mirar a les persones directament als ulls, fer soroll, xiular, xiuxiuejar, etc. La intenció precisament és centrar la mirada en una mateixa, i anar cap a endins. És un treball personal en un context de grup, de respecte i no intromissió en l’afer d’altri.
Observació: a prop de la meditació. Si bé aquest no és un retir de meditació sí que hi haurà espais guiats de meditació (matí, migdia, tarda i vespre). Es convidarà a meditar més enllà de les meditacions guiades, sigui a la sala, a l’habitació o fent un passeig pel bosc. Així com es convidarà a observar i posar atenció en les activitats i accions quotidianes, com menjar, caminar, pentinar-se, etc.
La meditació ens ajudarà a gestionar el silenci i el buit, i entrenar la nostra atenció. Quan dic gestionar el silenci vull dir respirar i atendre el què aflora en mi en el context proposat, per no perdre’m ni en el batibull de la ment, ni en l’acció, ni en l’evasió. Poder gaudir del estar, del no fer, de l’observar, del desaparèixer per uns instants, poder transitar el que estigui sent en cada moment, deixar que l’experiència sigui la que és en cada moment, tot sense esforç.
A part, també es convidarà a atendre el cos: a través d’estirament, o moviment subtils, mai generant soroll a través del ball, ni interactuant amb els altres. El cos com a canal també per integrar allà on estic i allò que necessito, de manera opcional i oberta.
Racó Artístic: en el retir es convida a no fer res, tot i així proposo als assistents a portar un bloc de notes per si volen anar enregistrant parts significatives de la seva experiència, fer escriptura automàtica o expressiva, etc. així com oferir la possibilitat de que qui ho necessiti tingui eines per a la expressió artística plàstica a través dels colors.
Facilitació i acompanyament terapèutic: Obrirem l’espai amb un centrament perquè cadascú es situï des d’on parteix, i farem un enquadrament per tot el cap de setmana. Jo estaré per atendre qualsevol aspecte que pugui sorgir tant a nivell personal, de les pràctiques de meditació, com logístic. Atenent a dubtes o problemes que puguin sorgir. Si algun participant necessita acompanyament en quelcom que li estigui passant, donaré atenció personalitzada per donar sentit i sortida a allò que emergeix i seguir amb el procés.
En resum:
Perquè crec fermament que la pura observació és transformadora, aquest retir és un convit a observar que et passa en un enquadrament on la premissa principal és molt clara: el silenci, però després no hi ha una disciplina i una estructura rígida, sinó una proposta ordenada però voluntària i flexible. Una oportunitat per coneixe’t un xic més, saber en quin moment estàs, atendre’t… i sobretot deixar-te en pau i gaudir del Silenci.
Per últim, el diumenge al migdia farem una petita dinàmica per compartir l’experiència. Ara sí, posant paraula, mirant a l’altre i integrant l’experiència en un àmbit relacional.
SOBRE MI
Em dic Laia Alonso Puigderrajols, després de més de 5 anys vivint al Montseny portant el projecte de gestió de la finca pública Mas Joan – el Polell ara he tornat a viure a Mataró.  Combino la feina de Terapeuta Gestalt, amb la gestió del Polell.  Me format en Desenvolupament d’Organitzacions en enfoc Gestalt i Sistèmic, actualment formant-me en el programa SAT de la Fundació Claudio Naranjo. Sempre dic que vaig venir a la muntanya a buscar silenci… la veritat és que hi vaig trobar moltes més coses… El silenci i l’entorn natural realment em van ajudar molt en el meu procés personal, així que ara sento que part de la meva missió és oferir un espai com aquest.
EFECTES PRÀCTICS
  • Començarem divendres 7 de Febrer a la 19h i acabarà diumenge 9 a les 17h de la tarda.
  • L’espai que ens acollirà és el Polell www.polellmontseny.com un alberg rural situat a 7km de Sant Esteve de Palautordera, en un entorn tranquil i poc concorregut del Parc Natural del Montseny.
  • Durant el retir a part de no parlar ni comunicar-nos, no es permet l’ús dels telèfons mòbils. Tots els mòbils es guardaran junts apagats fins al final del retir. Es convidarà a evitar la lectura de llibres, si bé no es prohibirà, si que s’aconsella en cas de portar algun llibre que sigui més evocatiu que evasiu.
  • El menú serà vegetarià i de temporada.
  • El preu és de 180€ i per assistir-hi es demana una paga i senyal de 80€ (no retornable en cas de cancel·lació)
  • Per més informació i inscripcions: laia.gestalt@gmail.com i al 658764524
…………………………………………………………………….