El Polell | Retir de Silenci
Retir de silenci, meditació i observació al Montseny
retir, silenci, retiros, silencio, meditacion, montseny, autoconeixement, introspección, espiritual
1533
post-template-default,single,single-post,postid-1533,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Retir de Silenci

Retir de Silenci

RETIR DE SILENCI · 18 – 20 de Gener · El Polell · Montseny

 

 La proposta es basa en oferir un espai on el silenci serà l’eix central de treball, a partir del qual contactem amb nosaltres mateixos. A partir d’aquí podem atendre necessitats i aprofundir en el nostre autoconeixement a través de l’observació.
SILENCI el silenci per mi és el buit que es genera si aturem el soroll extern que normalment impera en el nostre dia a dia, un ambient a voltes hostil per escoltar-se a una mateixa: què necessito? com estic? què em ve de gust fer? Què no vull fer? Coses tan simples i bàsiques es converteixen en un autèntic repte quan un no pot parar i escoltar-se.
El silenci com a context i com a proposta de no-acció, de “fer res”. Com aquell buit fèrtil gestàltic on potser no tot és silenci, però sí que és a través d’ell que m’escolto, m’observo i puc crear. El silenci ens permet no perdre’ns en l’abús de la comunicació i en la interacció amb els altres. Sostenir la pròpia presència, el propi ser i estar.
La nostra atenció per tant, s’haurà d’emmotllar al nou medi, fent aflorar segurament altres realitats, afrontant-les, transitant-les. Per tant, el silenci també com a camí a recórrer. Com ha aprenentatge, com a pràctica. Practicar el silenci… estem molt a prop de la meditació.

Practicar el silenci, en el context del retir, partirà de la no comunicació verbal ni no-verbalment amb la resta de participants. Evitarem mirar a les persones directament als ulls, fer soroll, xiular, xiuxiuejar, etc. La intenció precisament és centra la mirada en un mateix, i anar cap a endins. És un treball personal en un context de grup, de respecte i no intromissió en l’afer d’altri.

Observació: a prop de la meditació. Si bé aquest no és un retir exclusivament de meditació sí que hi haurà espais guiats de meditació (matí, tarda, vespre). Es convidarà a meditar més enllà de les meditacions guiades, sigui a la sala, a l’habitació o fent un passeig pel bosc. Així com es convidarà a observar i posar atenció en la d’activitats i accions quotidianes, com menjar, pentinar-se, etc.
La meditació ens ajudarà a gestionar el silenci i el buit, i entrenar la nostra atenció. Quan dic gestionar el silenci vull dir gestionar el què aflora en mi en el context proposat, per no perdre’m ni en el batibull de la ment, ni en l’acció, ni en l’evasió. Poder gaudir del estar, o poder transitar el que estigui sent en cada moment sense necessitat de fer res més que observar.

 

També es convidarà a atendre el cos: a través d’estirament, o moviment subtils, mai generant soroll a través del ball, ni interactuant amb els altres. El cos com a canal també per integrar allà on estic, allò que soc.
Racó Artístic: En el retir es convida a no fer res, tot i així proposo als assistents a portar un bloc de notes per si volen anar enregistrant parts de la seva experiència, així com oferir la possibilitat de que qui ho necessiti tingui eines per a la expressió artística plàstica a través dels colors.
Facilitació i acompanyament terapèutic: Obrirem l’espai amb un centrament perquè cadascú es situï des d’on parteix, i farem un enquadrament per tot el cap de setmana. Jo estaré per atendre qualsevol aspecte que pugui sorgir tant a nivell personal, de les pràctiques de meditació, com logístic. Atenent a dubtes o problemes que puguin sorgir. Si algun participant necessita acompanyament en quelcom que li estigui passant, donaré atenció personalitzada per donar sentit i sortida a allò que emergeix i seguir amb el procés.
En resum: aquest retir és un convit a observar que et passa en un enquadrament on la premissa principal és molt clara: el silenci, però després no hi ha una disciplina i una estructura rígida, sinó una proposta ordenada però voluntària i flexible. Una oportunitat per coneixe’t un xic més, saber en quin moment estàs, com et comportes quan… i sobretot gaudir del Silenci en un entorn segur i cuidat.
Per últim, el diumenge al migdia farem una petita dinàmica per compartir l’experiència. Ara sí, posant paraula, mirant a l’altre i integrant l’experiència en un àmbit relacional.
SOBRE MI
Em dic Laia Alonso Puiderrajols, de Mataró tot i que ara fa gairebé 5 anys que visc al Montseny portant el projecte de gestió de la finca pública Mas Joan – el Polell.  Soc Terapeuta Gestalt, i  me format en facilitació d’organitzacions en enfoc Gestalt i Sistèmic. Sempre dic que vaig venir a la muntanya a buscar silenci… la veritat és que hi vaig trobar moltes més coses, haig de dir però, que el silenci i l’entorn natural realment em van ajudar molt. Així que ara fa temps que tinc moltes ganes d’oferir un espai com aquest.
EFECTES PRÀCTICS
  • Comença Divendres 18 de Gener a la tarda i acabarà Diumenge 20 la tarda.
  • L’espai que ens acollirà és el Polell www.polellmontseny.com un alberg rural situat a 7km de Sant Esteve de Palautordera, en un entorn tranquil i poc concorregut del Parc Natural del Montseny.
  • Durant el retir a part de no parlar ni comunicar, no es permet l’ús dels telèfons mòbils. Tots els mòbils es guardaran junts apagats fins al final del retir. Es convidarà a evitar la lectura de llibres, si bé no es prohibirà, si que s’aconsella en cas de portar algun llibre que sigui més evocatiu que evasiu.
  • El menú serà vegeterià i de temporada.
  • El preu és de 180€ i per assistir-hi es demana una paga i senyal de 80€. Aquesta podrà ser retornada en cas de cancel·lació fins a un mes abans o sigui el 18 de Desembre.
…………………………………………………………………….